Met name bij faalangst blijken een online training en een groepstraining goed aan te slaan. Dit blijkt uit een onderzoek naar faalangst en sociale angst die Eva de Hullu en Esther Sportel uitvoerde onder 1800 scholieren. Ze promoveren beiden dit najaar aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Sociale angst
Mensen die last hebben van een hardnekkige stoornis als sociale angst, blijven er doorgaans last van houden. Volgens De Hullu heeft dit te maken met de manier waarop informatie verwerkt wordt. Bij de interpretatie gaat het bij sociaal angstigere mensen vaak mis. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar methoden waarbij je vertekeningen in de informatieverwerking direct kan veranderen, door middel van computertaken. Dit heet Cognitieve Bias Modificatie (CBM).
Sportel richtte zich bij het onderzoek vooral op de voorspellende kenmerken bij het ontwikkelen van een sociale stoornis. ‘Aandachtscontrole en temperamentfactoren blijken een belangrijke rol te spelen’, aldus Sportel. Scholieren met faalangst hebben doorgaans moeite om de controle over het onderwerp van hun aandacht te bewaren.
De temperamentsfactor behavioral inhibition heeft vooral te maken met de manier waarop iemand omgaat met niet-leuke dingen. Sportel: ‘mensen die hier hoog op scoren hebben sterk de neiging dit soort situaties te vermijden of zich terug te trekken. Ze zullen signalen sneller interpreteren als beangstigend.’
Als iemand hoog scoort op behavioral inhibition en laag op aandachtscontrole vertoont hij of zij meer angstklachten volgens Sportel.
Voorkomen
De Hullu en Sportel onderzochten verschillende interventies om te voorkomen dat sociale angsten na of tijdens de adolescentie verergeren tot een sociale stoornis. Ze selecteerden 240 scholieren die last hadden van faalangst of sociale angst. De scholieren kregen een online CBM training, een cognitieve gedragstraining (CGT) of geen training
Opvallend was dat scholieren na twee jaar gemiddeld veel minder angstig waren geworden. Ook de scholieren die geen training hadden gevolgd. De Hullu: ‘scholieren groeien voor een groot deel over hun angsten heen, dat is een geruststellende gedachte. Dit betekent niet dat training zinloos is. Op korte termijn kun je adolescenten met symptomen van sociale angst een zetje in de goede richting geven.’
Effectief bij faalangst
De trainingen zijn met name effectief bij scholieren met faalangst. Volgens De Hullu zorgde de CBM training op lange termijn voor een afname van faalangst én negatieve automatische associaties. De training via internet is laagdrempelig en heeft relatief lage kosten. ‘De training kan nog veel beter en effectiever. Het zou goed zijn om een vergelijkbare studie te doen waarbij de focus vooral op faalangst ligt’, aldus De Hullu.
Bron: Rijksuniversiteit Groningen