Onderzoek naar nieuwe methoden om depressie te voorkomen

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zoeken naar nieuwe methoden om depressie te voorkomen, zoals therapie via mobiele telefoon en internet.

De onderzoekers doen dit in het kader van het project doorbreek-depressie. Ongeveer vijftig mensen hebben meegedaan aan de eerste experimenten met deze therapie. Gemiddeld hebben zij aan een half uur ondersteuning van de therapeut genoeg. In een vergelijkbare therapie is een zelfde resultaat te halen in acht sessies van 1,5 uur. Volgens klinisch psychologe prof. dr. Claudi Bockting zijn er aanwijzingen dat therapie via internet en de mobiele telefoon effectief kan zijn.

Anoniem
Gezien het korte contact met de therapeut via de mobiele therapievorm lijkt niet iedereen behoefte te hebben aan de uitgebreide gebruikelijke gesprekken. Het is een anonieme vorm van contact en dat maakt het mogelijk om snel een probleem duidelijk te krijgen zonder eerst een therapeutische relatie op te bouwen. ‘Het is gek dat de therapeut mij niet kent, maar toch in één telefoontje tot de kern van mijn probleem komt’, aldus een deelnemer aan het onderzoek.

Toegankelijkheid
Therapie via telefoon en internet zorgt voor een verhoogde toegankelijkheid van de zorg. Mensen kunnen zelf actie ondernemen wanneer zij dit willen of nodig achten. ‘Het noodzakelijke contact tijdens de therapie kan bijvoorbeeld ook plaatsvinden via de e-mail’, aldus Bocking.

De kosten die verbonden zijn aan depressies in Nederland zijn erg hoog. De verwachting is dat in 2012 het ziekteverzuim veroorzaakt door depressie, zal leiden tot bijna een miljard euro aan productieverlies.

Het onderzoeksteam is nu bezig met de vraag welke vorm van behandeling voor wie geschikt is. Live therapie en mobiele therapie worden vergeleken in een grootschalig landelijk onderzoek naar het voorkomen van depressieve terugval. Dit onderzoek maakt het mogelijk een groot aantal mensen lange tijd te volgen en specifiek te kijken naar verschillen in het ontstaan en de terugkeer van klachten. Aandacht voor de unieke kenmerken van de deelnemers zorgt er voor dat er in de toekomst een optimale behandeling mogelijk is.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen




Relevante categorieën: