Zij lijden vaak ernstig onder de verslaving van de ander. Dat wordt iedere dag duidelijk, al vijftien jaar lang, in de vele telefoon- en chatgesprekken via de Drugs- en Alcohol Infolijn van het Trimbos-instituut. Ondersteuning voor de partners en naasten van verslaafden bestaat wel, maar is beperkt en is nog niet bij iedereen bekend. Via 'Verslaafd aan Jou' krijgt deze grote, verborgen groep met een zware problematiek, de extra aandacht en steun die ze zo hard nodig hebben.
Landelijke chat
Tijdens de landelijke chat op maandag 13 februari van 10 -18 uur, kunnen partners, familieleden en vrienden van verslaafden chatten met vier verschillende 'experts' of ervaringsdeskundigen:
• Ex-alcoholverslaafde Rogier en zijn partner Carolien. Samen maakten zij het boek Kopstoot over zijn verslaving.
• De 17-jarige Kimberly, dochter van een alcoholverslaafde vader van wie binnenkort een dichtbundel verschijnt over haar ervaringen
• Relatie- en gezinstherapeut Nico Brandjes, gespecialiseerd in begeleiding van partners en familieleden van verslaafden.
Taboeprobleem
Het gaat om een grote groep mensen: 19% van de Nederlandse bevolking heeft een periode in zijn leven een probleem met drugs of alcohol. Hier zijn de mensen met een medicijn-, gok- of gameverslaving nog niet in meegerekend. Verslaafden hebben partners, ouders, kinderen, broers, zussen en vrienden die lijden onder hun verslaving. Toch is er niet veel aandacht voor hun problematiek, en vragen zij hier zelf ook niet snel om. Hier zijn een aantal redenen voor.
• De aandacht en hulp richt zich meestal op de verslaafde zelf, en zijn/haar problemen of de problemen die hij of zij veroorzaakt.
• Partners, ouders en familieleden hangen de verslavingsproblemen liever niet aan de grote klok. Er rust nog een taboe op, gecombineerd met schaamte voor het gedrag van de verslaafde of onvermogen dat de naaste het probleem ook niet op kan lossen.
• Verslavingen duren vaak jaren, de problematiek ook. Er kan een vorm van vermoeidheid ontstaan bij de omgeving, waardoor partners van verslaafden geen gehoor of begrip meer krijgen voor hun verhaal.
Opzet project 'Verslaafd aan jou'
Met 'Verslaafd aan Jou' wil het Trimbos-instituut helpen het taboe te doorbreken.
De speciale Facebookpagina geeft informatie over de verschillende activiteiten die het komend jaar georganiseerd worden. Op de hoogte blijven? Kijk op www.verslaafdaanjou.nl.
"Verslaafd aan jou" steunt naasten van verslaafden
Met een landelijke chat op de dag voor Valentijn vragen de medewerkers van de Drugs- en Alcohol Infolijn op maandag 13 februari aandacht voor partners en familieleden van verslaafden.Datum: 13 februari, 2012